5xronia mail

Αθήνα,20 Απριλίου 2015

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας σύσκεψη μεταξύ στελεχών του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του γραφείου του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα την επικείμενη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος των λογοθεραπευτών.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας στις 20-21 Απριλίου 2015.Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Π. Κουρουμπλή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο αφιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, ως μία από τις πιο αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις της ιατρικής επιστήμης, για την προστασία των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Γραφείο Τύπου Υπουργού Υγείας

Αθήνα, 6 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7η Απριλίου)

«Σε μια εποχή που επιχειρείται η εξιδανίκευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιλογή πρωτίστης σημασίας για τη σημερινή κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας και η ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση κάθε πολίτη στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Η διάθεση του φαρμάκου πρέπει πάντα να γίνεται από τον επιστήμονα υγείας φαρμακοποιό στο φαρμακείο

Με αφορμή τη   σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί, η υγεία και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή περίθαλψη του κάθε πολίτη. Μέσα στην υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση που πλήττει βάναυσα τα χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε να διασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, το ύψιστο αγαθό της υγείας.

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη εγκατάσταση των νέων οργάνων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, την Παρασκευή 17 Απριλίου
 
Η επίσημη τελετή εγκαταστάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου, τα οποία προέκυψαν από τις εκλογές της 8ης Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Απριλίου στο ξενοδοχείο Crowne Plaza, παρουσία του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Πανοσιολογιότατου κ. Χρυσοστόμου, του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεωργίου Ρωμανιά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Ε. Πατσούρης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής κ. Π. Γκούμας, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Καθηγητής κ. Π. Σκανδαλάκης, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ κ. Αγγ. Παπαδόπουλος, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου, Διοικητές Οργανισμών, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΟΠΥΥ και Δημόσιων Οργανισμών, όλοι οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Εταιρειών και των Επαγγελματικών Ενώσεων, καθώς και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας και του χώρου της Υγείας.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, επεσήμανε τη σοβαρή υποβάθμιση η οποία σοβεί σε όλους τους χώρους της περίθαλψης, με την υποχρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος Υγείας, η οποία ανέρχεται στο 4,3% του ΑΕΠ, με όριο ασφάλειας το 6% και μέσο ευρωπαϊκό όρο το 7%, καθώς και την άμεση ανάγκη για παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αναταχθεί η ανθρωπιστική κρίση η οποία πλήττει σήμερα τη χώρα μας.
Η άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης του τομέα Υγείας ώστε να φτάσουμε στα όρια ασφαλείας του συστήματος είναι επιτακτική. Περισσότερο από αναγκαία είναι η επαναδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση της νοσοκομειακής περίθαλψης, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, η οργάνωση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και η χρηματοδότησή του, η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, οι άμεσες προσλήψεις προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, η ενίσχυση του προσωπικού οικονομικά, ηθικά και επιστημονικά και η μείωση των υψηλών συμμετοχών των ασφαλισμένων για φάρμακα και εξετάσεις, που δημιουργούν προβλήματα εγκατάλειψης της υγείας των πολιτών.
Επίσης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην απαίτηση των υγειονομικών για τη λειτουργία του ΕΤΑΑ ως ανεξάρτητου Ταμείου και την μη ένταξή του σε άλλα Ταμεία, καθώς επίσης τη βελτίωση των υπηρεσιών και του θέματος των μονοσυνταξιούχων ιατρών.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής, στην ομιλία του αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις ενίσχυσης του προσωπικού (1.500 επικουρικού προσωπικού), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (4.500 προσλήψεις μονίμου προσωπικού), αλλά και του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στη φαρμακευτική πολιτική, καθώς επίσης στην απάλειψη του φαινομένου της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας, οι οποίοι πλέον θα παίρνουν τα φάρμακά τους από τα Νοσοκομεία, μέσα από τα οποία συνεχίζουν τις θεραπείες τους. Αναφέρθηκε επίσης, στην ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με 186 ασθενοφόρα, προκειμένου να ενδυναμωθεί η προνοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγεία, κ. Ι. Μπασκόζος, ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ευχόμενος επιτυχία στο έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι θα συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης του επιπέδου περίθαλψης στη χώρα μας.
Ως προς το Ταμείο των Υγειονομικών, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιάς, στο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στο ΕΤΑΑ δήλωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για διατήρησή του, ως ανεξάρτητου Ταμείου και την τακτοποίηση του θέματος των μονοσυνταξιούχων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όλοι οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων που χαιρέτησαν την εκδήλωση, πέραν των ευχών για τη νέα θητεία των οργάνων διοίκησης δήλωσαν ότι σε συνεχή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος και κατά νόμο αποτελεί τον Ανώτατο Σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα υγείας θα συνεργήσουν, προκειμένου όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας που υπάρχουν σήμερα.
 
ΣΥΣΚΕΨΗ Δ.Σ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
 
Το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή σύσκεψη με το Δ.Σ του Π.Ι.Σ στο ξενοδοχείο Crowne Plaza.
Διατυπώθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στις περιφερειακές δομές (νοσοκομεία, ΠΦΥ κλπ.) κι έγιναν προτάσεις στην κατεύθυνση λύσεων, προκειμένου να σταματήσει η κρίση που μαστίζει όλο το υγειονομικό σύστημα, δημιουργεί συνεχή αποδόμηση σε όλα τα επίπεδα της περίθαλψης, φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό και κλείσιμο συνεχώς μικρότερων ή μεγαλύτερων ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων και κέντρων.
Ομόθυμη ήταν η πρόταση των προέδρων για στήριξη του ΕΤΑΑ, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος και την αποφυγή μέτρων που «υποκλέπτουν» εισοδήματα μέσα από πραγματικές παροχές (όπως clawback και rebate) και την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος με σύγχρονο τρόπο.
Ομόθυμα εγκρίθηκε ψήφισμα των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου, Αμαλιάδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, για την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών, τα οποία λιμνάζουν στις περιφέρειές τους και αποτελούν υγειονομική ωρολογιακή βόμβα.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με όλα τα μέλη του, τους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και όλους τους φορείς, υγειονομικούς και μη, θα συνεχίσει τον αγώνα του, ώστε να αναταχθεί η ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνουμε και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της κοινωνίας, μέσα από την αξιοπρεπή ιατρική λειτουργία, με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας αλλά και αναβάθμιση του έργου και του ρόλου των λειτουργών της Υγείας.
 
Πηγή: http://pis.gr/

Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, εργαζόμενοι στο υπουργείο και πολίτες με ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Το Ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016, θα γίνουν δεκτοί για να φοιτήσουν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) για την απόκτηση Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη :

  • Δημόσια Υγεία
  • Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας 
  • Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΣΔΥ από 1 Απριλίου 2015 έως 11 Μαΐου 2015.Για διευκρινήσεις θεμάτων επί της Προκήρυξης, παρακαλούμε να επικονωνείτε με το Γραφείο Εκπαίδευσης: to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." target="_blank" style="color:rgb(0, 0, 80);text-decoration:none">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: ygeianet.gr

Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μεταδίδεται αερογενώς από άτομα που πάσχουν με ενεργό πνευμονική νόσο.