5xronia mail

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο αφιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, ως μία από τις πιο αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις της ιατρικής επιστήμης, για την προστασία των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 2015 Εκστρατεία Εμβολιασμών (World Immunization Week) που Οργανισμός Υγείας με κύριο σύνθημα "Ας μειώσουμε το εμβολιαστικό κενό - Εμβολιασμός για όλους". Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών (20-25 Απριλίου 2015), το

ΚΕΕΛΠΝΟ διοργανώνει δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένα stands:

  •  στην Αθήνα - Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 και την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 από 10:00-15:00
  •  στη Θεσσαλονίκη - Πλατεία Αριστοτέλους, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 από

10:00-15:00

προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ατομικής προστασίας από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και να ενημερώσει ότι:

= Η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι αναγκαία για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ίδιας της ζωής.

= Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και μας αφορά όλους.

= Η αποφυγή του εμβολιασμού οδηγεί στην επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

= Η ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό για τα απαιτούμενα εμβόλια είναι απαραίτητη.

= Ο εμβολιασμός αποτελεί προτεραιότητα και για τους επαγγελματίες υγείας.

Ο εμβολιασμός έχει σώσει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση δημόσιας υγείας. Αξίζει να αναφερθεί όμως ότι, το 2013 παρουσιάστηκαν 31.685 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη, μία αύξηση 348% σε σύγκριση με το 2007. Το κόστος αυτών των επιδημιών, σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικούς πόρους, είναι εξαιρετικά υψηλό. Η φετινή Εβδομάδα Εμβολιασμών - με κεντρικό θέμα "Ας μειώσουμε το εμβολιαστικό κενό - Εμβολιασμός για όλους" - εστιάζει στην ανάγκη ανανέωσης της δέσμευσης σε πολιτικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο έναντι των εμβολιασμών. Στοχεύει στην ενημέρωση του κόσμου για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς, στην διατήρηση της Ευρωπαϊκής ηπείρου «ελεύθερης» πολιομυελίτιδας καθώς στις απαιτούμενες
άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν τις αποφάσεις για τον εμβολιασμό, όπως ο εφησυχασμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η δυσχερής πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σχετικά με τα συνηστώμενα εμβόλια, να ελέγξουν τα εμβόλια που πρέπει να έχουν κάνει στη χώρα τους αλλά και εκείνα που χρειάζονται για να ταξιδέψουν, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων και των ειδικών.

Ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV, γρίπη και έρπητα ζωστήρα. Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμού, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανοσοποίηση προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Χωρίς εμβόλια, η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς και η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς από πολλές περιοχές του κόσμου θα ήταν αδύνατο. Νέα, βελτιωμένα εμβόλια είναι τώρα διαθέσιμα για να προστατεύσουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους εφήβους και ενήλικες. Ωστόσο, 1 στα 5 παιδιά, και πολλοί ενήλικες, είναι ανεμβολίαστοι. Η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον εμβολιασμό είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μερικοί ενήλικες επιλέγουν συνειδητά να μην εμβολιαστούν οι ίδιοι ή να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η εφαρμογή των εμβολιασμών είναι καθολικά αποδεκτή και βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, η οποία έχει αποδεδειγμένα υψηλή σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας. Οι εμβολιασμοί γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών / Εφήβων / Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγούνται δωρεάν, τόσο στους ασφαλισμένους πολίτες, μέσω του Ασφαλιστικού τους Φορέα, όσο και στους άπορους και ανασφάλιστους, μέσω του Υπουργείου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα). Για τους λόγους αυτούς, συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, ως μέσο για την προαγωγή της υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους αυτούς, με στόχο της προστασία των εργαζομένων και έμμεσα των ασθενών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί υψίστης σημασίας τη συμμετοχή του στην εκστρατεία για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των επαγγελματιών υγείας, καθώς συνεργάζεται πάνω σε αυτό το αντικείμενο με διεθνείς οργανισμούς προστασίας της Δημόσιας Υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, θα ισχυροποιήσει την χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ήπειρο συνολικά στον αγώνα κατά των μεταδιδόμενων ασθενειών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).

 
Πηγή: keelpno.gr